Vad vi äter

När jag jobbade med mat som tema, i konstverken Modern Primitive, så använde jag mig av intervjuer och observationer från Sverige, Danmark, Belgien, Frankrike och Kina. Vilka djur anses ok att äta, eller inte? När är djuren sällskap och en del av familjen? När är djur mat?

Modern Primitive C.Flink
Modern Primitive 2004-2005, detalj C.Flink

 

Människor projicerar romantiska bilder vad natur och djur ska vara, eller borde vara. Det skiljer mellan länder och kulturer vad man tycker att man ska äta, samt hur man anser att djur, jakt, jordbruk och matproduktion ska skötas.

Under slutet av 1900-talet skulle allt med köttets ursprung gömmas undan, i Sverige. I Danmark, där kunde man se slakteridetaljer i butiksfönstren, mitt i de lyxiga shoppingstråken. Hängmörade köttstycken visades upp på fina restauranger. En trend som senare kommit till Sverige. På matmarknader i Kina såldes hönorna levande i burar, ett sätt att hålla dem färska. Obehagligt och otänkbart att hantera djur så i Sverige. Här syns inga fjädrar och kycklingen ligger vakuumpackad i kyldisken.

Älgar lever ett gott liv, fritt i skogen. De behöver ingen antibiotika och det är närproducerat fint kött för oss i Sverige. Naturligt och etiskt hållbart. Men för några ter det sig ”barbariskt” att jaga och skjuta älg. Nötdjuren ”Belgian Blue” anses av några som fint kött. Kritiker menar att det är fruktansvärt att genmanipulera djur så de blir som ”monster”, enbart för köttproduktion. Man kan idag producera nya veganska ”köttliknande” proteinsubstanser som är skapade i en kemikaliefabrik, är det bra livsmedel? Vår uppfattning om hur mat ska hanteras och vad vi ska äta är komplex.

 

/C.Flink

 

Modern Primitive byggs upp av serierutor och texter som varieras och blandas. Screentryck och djuptryck kombineras. Statens Konstråd äger flera verk sedan 2016. Grafiska blad finns att köpa på Konstverkshuset i Stockholm.

Modern Primitive, grafik av C.Flink
Konstprojekt om relationen till mat och natur. Djuptryck och screentryck av C.Flink 2004-2005

 

 

 

 

 

 

Dela dina tankar