Grafik A Hairy Work

A Hairy Work

Det har varit superintressant för mig att utforska hår som tema. Har använt olika ”glasögon” och blickat bakåt i mode och designhistoria för att få kunskap varför hår är så laddat. Sedan har jag experimenterat med bilder av hår för att studera var gränser dras, vad som är ”vackert” eller ”äckligt”.

Under 2007-2009 arbetade jag i Kungl. Konsthögskolans grafikverkstad. Skapade en serie screentryckta bilder av peruker som hade ett endimensionellt och platt uttryck. De var enbart tryckta med en svart färg utan nyanser. Jag använde en teknik helt utan original och rastrering. Håret lades helt enkelt direkt mot screenduken och mönstret/bilden kom fram ur denna process. Färgen påverkades bara av dukens väv och papperets gräng. Jag tyckte bilderna var vackra, som kalligrafiska tecken.

Grafiken visades på Kungl. Konsthögskolans vårutställning och den största bilden revs ner från utställningen och skadades. Fick höra att min konst är ”apart” och att många kände obehag av bilderna… eh? Trots mina tidigare priser och meriter, nekades jag till och med medlemsskap i Grafiska Sällskapet, då jag lämnat in dessa bilder som referens.

Mitt arbete har aldrig syftat till att provocera, men hår väcker starka känslor, det har framstått tydligt för mig. Det är häpnadsväckande att hår som gestaltas endimensionellt, på papper, kan uppfattas hotfullt och äckligt.

Efter detta börjar jag teckna med tuschpenna för att se hur det ser ut på papperet. Samma ”platta” teknik, utan nyanser och skuggor, men med penna.

/C.Flink