What People?
What People? Vi, du & jag!
Bakgrunden till projektet är att lokalbefolkning har svårt att påverka sin närmiljö. Naturen exploateras och trots att vi har ett demokratiskt välfungerande system så hamnar en del frågor ”mellan stolar”. Under pandemin pratade jag ihop mig med några vänner som kunde programmera. Vi skapade www.whatpeople.org med en Google karta där alla kunde fästa en kartnål och göra ett inlägg på en geografisk plats.
När vi startade var det aktuellt med en folkomröstning i kommunen Malung-Sälen. Lokalbefolkningen ville skydda Ripfjället från exploatering av vindkraftsindustrin men kommunen gick emot folkomröstningens resultat. Projekt som skulle ändra människors inställning till vindkraftsindustrin i Sverige fick många miljoner och de som kämpade emot hade inga resurser. I Norge överklagade samer i Fosen, Trondheim, vindkraftsindustrin som kränkning mot deras urfolksrättigheter. Aftonbladet skrev flera artikelserier om konflikterna som växer i Sverige och hur klimatomställningen förstör natur.
What People? lanserades 2021 och skulle bli ett verktyg för lokalbefolkning att nå ut med sin egen berättelse och hitta andra i liknande situationer. Vi nådde på kort tid flera tusen följare men upptäckte att behovet var så oändligt mycket större. Tusentals platser i Sverige är förorenade och människor larmar på många håll om försämrad livsmiljö. Det handlar om dricksvatten som förorenas, buller från industrier, skog som försvinner, sopor som brinner, gruvor och annat som påverkar miljön.
Vi skulle behöva en redaktion med anställda och en rejäl budget för att skala upp och utveckla Google kartan med efterfrågade funktioner. Den centrala frågan vi ställdes inför var också vilken roll vi skulle ha och vilken nytta vi kunde ge alla drabbade. Så på grund av resursbrist lade vi projektet vilande 2022.
Som konstprojekt så sätter What People? fingret på frågeställningar jag jobbat med en tid. Hur vi romantiserar och projicerar våra drömmar på det vi kallar natur. Naturen ska exploateras, den ska skyddas, den ska ge oss mat, vila och rekreation, den ska ge oss ekonomisk tillväxt och nya industrier. Räddar vi klimatet när vi samtidigt förstör natur? Vad är natur? Hur ser vi på oss själva och vår roll?
/C.Flink
Några källor
EBH kartan, Länsstyrelsens kartläggning av förorenade platser i Sverige
Aftonbladet ”Runt om i Sverige växer konflikterna i klimatomställningens spår”.